ISO 14001: Milieumanagement

NEN-EN-ISO 14001

“We zijn milieubewust bezig, maar heb je dan ook een ISO 14001 certificering nodig?

Een herkenbare vraag. Elk stap om het milieu te ontzien en duurzaamheidsdoelstellingen te halen kan een begin zijn van de weg naar ISO 14001-certificering. De norm helpt je met het opzetten van een milieumanagementsysteem, zo kun je de milieubelasting van je bedrijf beheersbaar maken. Neem bijvoorbeeld de milieurisico’s waarmee je bedrijf te maken heeft. Door de norm kun je aantoonbaar voldoen aan de (milieu) wet- en regelgeving. Je streeft met het milieumanagementsysteem naar continue verbetering van de milieuprestaties. Zo ben je duurzaam en toekomstgericht bezig.

ISO 14001 maakt jouw organisatie meer milieubewust
Doen zoals je het altijd al deed, zonder te weten waarom en hoe het beter kan, is stilstand. Stilstand is achteruitgang en dat betekent op de lange termijn een probleem voor je organisatie. ISO 14001 norm helpt je organisatie om milieumanagement stapsgewijs in te voeren en te verbeteren.

De ISO 14001 norm helpt je bij:
·         het aantrekken van nieuwe klanten
·         beter inzicht in de milieuaspecten
·         milieurisico’s in kaart te brengen en acties te bepalen
·         de juiste middelen in te zetten en te onderhouden
·         het bedrijfsimago te verbeteren.

ISO 14001 helpt je met je imago en aanbestedingen
ISO 14001 is geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven, ongeacht, branche, omvang en aard van de producten en diensten. Daarnaast bespaar je bovendien kosten omdat je beter omgaat met milieurisico’s en het bevordert je imago. Je geeft namelijk een signaal naar je omgeving dat je het milieu echt serieus neemt. Een certificaat op het gebied van milieuprestaties wordt steeds meer vereist bij aanbestedingen.

     Combineer het met een MVO-certificaat

Steeds vaker komt de vraag uit de markt of je bedrijf duurzaam of MVO bezig is. Om te starten met MVO hoef je niet ISO-gecertificeerd te zijn, maar maakt het wel een stuk eenvoudiger. Na het behalen van niveau 1 kun je doorgroeien naar het volgende niveau. Met ISO-certificering worden de groei in niveaus concreter.