ISO 50001: Energiemanagementsysteem

NEN-EN-ISO 50001

“Waar dient ISO 50001 eigenlijk voor? “Ik probeer zo milieubewust mogelijk te zijn en let daarbij op ons stroomverbruik en gescheiden afval”.

Het is een herkenbare vraag en reactie. ISO 50001 is vanuit duurzaam ondernemen en de maatschappelijke discussie een steeds vaker gevraagde certificering. Deze internationale norm geeft richtlijnen voor jouw bedrijfsprocessen én helpt je met name om het energievraagstuk binnen jouw bedrijf te beheersen en verbeteren, waarbij je kunt denken aan energie-efficiency, -gebruik en verbruik. Hoe bepaal jij het energieverbruik, wanneer en waarmee? Hoe betrek je jouw medewerkers daarin? Wat is het gevolg als dit niet serieus wordt opgepakt? Hoe zorg je voor de juiste investering van middelen, zoals machines, materialen, personen en ruimtes? Het energiemanagementsysteem zorgt in jouw organisatie dat het energievraagstuk de juiste aandacht krijgt en helpt om het energie te beheersen en tot een minimum te reduceren.

Systemen en processen
ISO 50001 is van toepassing op de activiteiten van de organisatie, apparatuur systemen of energie gebruikende processen. Doen zoals je het altijd al deed, zonder te kijken hoe het beter moet of kan, is stilstand. Stilstand is achteruitgang en dat betekent op de lange termijn een probleem voor je organisatie. ISO 50001 norm helpt je organisatie om energiemanagement stapsgewijs in te voeren en te verbeteren. Energiemanagement stelt een organisatie in staat om doelen en energietaken te stellen en te bereiken, waar nodig maatregelen te treffen om haar energieprestaties te verbeteren.

Daarmee vergroten de kansen zoals:
·         positionering van je bedrijf,
·         het aantrekken van nieuwe klanten,
·         het beheren van een goed energiemanagementsysteem,
·         beter inzicht in de verschillende energiebehoeftes,
·         inzicht in de eisen van belanghebbenden,
·         energieprestaties in kaart te brengen en acties te bepalen,
·         investeren in de juiste middelen en te onderhouden,
·         het bedrijfsimago te verbeteren,
·         het vergroten van de markt.

ISO 50001 draagt bij aan (positieve) energie
Deze certificering is geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven, ongeacht, branche, omvang en aard van de producten en diensten. De norm kijkt naar de organisatie, de unieke situatie, mogelijkheden en kansen en geeft richtlijnen voor de relevante zaken. Het bevordert je imago en een certificaat op het gebied van energiemanagement vergroot de kansen op de markt, voor nu en in de toekomst.

     Combineer het met een MVO-certificaat

Steeds vaker komt de vraag uit de markt of je bedrijf duurzaam of MVO bezig is. Om te starten met MVO hoef je niet ISO-gecertificeerd te zijn, maar maakt het wel een stuk eenvoudiger. Na het behalen van niveau 1 kun je doorgroeien naar het volgende niveau. Met ISO-certificering worden de groei in niveaus concreter.