Frank Verstraten over Risicomanagement

FrankWe spreken vandaag met Frank Verstraten. In zijn ruim veertig jarige loopbaan heeft hij bedrijven op vele manieren bijgestaan in hun management, vooral op het gebied van de energiemarkt, overheid, onderwijs en zorg. Daarnaast heeft hij de laatste jaren ook lesgegeven aan de hotelschool Maastricht waar hij de minor risicomanagement doceerde.  In opdracht van QualityMasters begeleid Frank bedrijven en instellingen op het gebied van ‘Risicomanagement’. Met zijn ervaring binnen dit werkveld, vroegen wij hem naar zijn definitie.

Volgens Frank is risicomanagement voor ieder bedrijf van waarde. Een organisatie weegt continue haar risico’s en kansen af en neemt daarop beslissingen. Hoewel dat in eerste instantie vaak wordt ingegeven door gevoel is het ook goed risico’s en kansen specifiek te benoemen. Met welke externe en interne factoren heeft mijn organisatie te maken en hoe beïnvloeden die mijn product of dienst? Zijn er misschien risico’s of kansen waar we aan voorbij gaan?

Je kunt risico’s en kansen in allerlei categorieën indelen. Zo kun je risico’s benoemen op het gebied van arbeid, vastgoed, productie, milieu, financieel en aansprakelijkheid, hetzelfde geldt voor kansen. Wanneer je als organisatie gaat kijken naar de risico’s en kansen is het ook belangrijk al deze aspecten in beschouwing te nemen.

Niet alle risico’s en kansen kunnen in één keer worden opgepakt. Om prioriteit te kunnen geven zijn er verschillende methodes ontwikkeld. Een vaak gebruikte formule hiervoor is R = K x S. Hierin geeft ‘K’ de schadekans weer, deze is o.a. uit te drukken in tijd. Bijvoorbeeld een kans van één keer in het jaar. De ‘S’ geeft de schade omvang weer. Vaak wordt deze uitgedrukt in geld. Uiteindelijk geeft de vermenigvuldiging van de schadekans maal de omvang het gewogen schadebedrag aan.  Op basis van deze berekening kan het management een prioriteit toekennen en bepalen in hoeverre het risico acceptabel is.

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over risicomanagement maar het belangrijkste voor een organisatie is om het risico denken onderdeel te maken van het DNA. Hierdoor is de organisatie beter voorbereid en in staat zich te onderscheiden in kwaliteit.

Wilt u een risico-analyse laten uitvoeren?: klik hier voor meer informatie.